2hD Director Chris Heuvel appointed RIBA Fellow

Tom Hughes

Our director Chris Heuvel is one of only 15 architects to be awarded Royal Institute of British Architects Fellow status in the 2018 list. The RIBA says of the award that "Fellow Membership gives us the opportunity to recognise our inspirational Chartered Members, the sometimes unsung heroes of the profession, who have made a real contribution to architecture, and the community."

1411382054729.jpeg

Chris' full citation reads as follows:

"Chris is a Director at 2hD Architecture Workshop and a lecturer at Nottingham Trent University (NTU), where he delivers the professional practice elements of both the undergraduate and postgraduate architectural programmes, in addition to acting as Professional Studies Advisor for students in practice. He also runs the Design Studio module followed by first year undergraduates.

Chris champions architectural education as an integral aspect of professional practice, and is currently undertaking a major research project on behalf of NTU into how practitioners’ engagement with their local communities can be compatible with their business development objectives. All his teaching is substantially informed by a lifetime of active involvement in community engagement projects – previously in Norfolk and now in Nottingham, where (in conjunction with 2hD Ltd) he is currently helping a local group develop a business plan for the revival of their recently closed community centre."

Congratulations Chris, the recognition is thoroughly well deserved!

Photography: Nordisk Film & TV Fond

Thibaut Devulder

Some images from my photoshoot of the office interior at the Nordic Film & TV Fond in Oslo, freshly redesigned by Kubik Interiørarkitekter.

Photos of Mission Control

Thibaut Devulder

Some photos of our new experimental micro-office Mission Control, in all its broom-clad splendour!

Photography: Akersbakken 12

Thibaut Devulder

A photoshoot of Kubik's latest interior design, on Oslo's riverside. 

Portfolio project
Mission Control: an experimental hairy micro-office

Thibaut Devulder

Nicknamed "Mission Control", our broom-clad micro-office is an exercise in teleportation, designed to take us from the everyday hurly burly to a another world — one of calm, quiet and focus. 

 

The inception of Mission Control

Our UK office was a home office — not squeezed in to a back bedroom but occupying a large ground floor room with direct access to the main entrance and the garden. For some years this served us well, but the arrival of children led inevitably to a loss of separation. As any home-working architect will testify, the room with all the paper and colouring pens is a kid magnet!

To some extent, the injection of informality improved things — collaborations became looser, more relaxed and more creative — but we were left with the need for a ‘cave’ to complement our increasingly lively ‘commons’.

Our working practices have always involved two very distinct modes. The first is highly collaborative and semi-structured, requiring large surfaces, space and materials for analogue production of drawings and models. The second, as a counterpoint, requires periods of immersion in focussed digital design and production work. Our existing home office provided ideal conditions for the former, but creating the conditions for the latter was always extremely difficult.

 

Crafting a solution

In the garden was glazed shed, built by the previous owner from repurposed corrugated iron, old windows, offcuts of vinyl and pieces of timber. Rickety in the extreme, we nevertheless blessed it with the name “Mission Control” because it was a great place to retreat to when setting off fireworks on bonfire night.

We decided the replacement for this shed would become our garden office.

 

 

The rise of the garden office has been met by a multitude of packaged solutions, and some truly wonderful bespoke designs. But nothing we could find in the market met our slightly odd needs. 

We also felt the urge to make, at 1:1 scale and with our own hands, something that we had designed from scratch. So we decided to embark on a highly personal journey into design and build.

We designed Mission Control as a sort of antithesis of "the contemplation space with landscape views and flowing inside-outside space". We needed a cell, removed from physical context and worldly distraction, where we could retreat to immerse ourselves in brain work.

Our intention was that the building should create three totally separate experiences: an enigmatic exterior, a serene interior and a ceremonial commute to work...

 

An inscrutable box in the garden

Without any visible door or window the outer facades are entirely clad in natural coco-fibre broom heads: details and junctions are largely concealed, as the broom bristles interlock to provide a continuous and visually diffuse surface. Thus giving no clue as to its status as occupied or empty, the structure existing merely as an object of intrigue.

This is a reverse Tardis: much smaller on the inside than it appears from the outside. The difference in volumes results from the simple shed-like pitched roof hidden behind the parapet. The polycarbonate surface of the roof only pops through the brush cladding to divert — yet eliminates familiar details like fascias and gutters, which would make the box readable as an archetypal shed or garden office. 

The mysterious object, as seen from our collaborative office space

The mysterious object, as seen from our collaborative office space

Corner detail of the coco-fibre broom cladding

 

One of the two focussed workstation inside Mission Control

A serene enclosure

The space within is a comfortable and calm isolation chamber for undisturbed concentration. Two back-to-back desks are nested under the low ceilings, reminiscent of the containment created by the sloping ceiling of an artist’s garret. 

Interior walls and ceilings are clad with whitewashed plywood, which adds to the calm and natural feeling environment. The breathable walls, wrapped with sheep’s wool insulation, create a healthy internal environment that is easily heated by body warmth and waste heat from computers.

Daylight and ventilation are provided by a single hidden skylight that perforates through the reflective roof surface. 

View into the garden through the open sliding door, clad in brooms

View into the garden through the open sliding door, clad in brooms

 

A ceremonial commute

Commuting to work in Mission Control is an important symbolic process: the full experience of ‘going to work’ is here in condensed and enhanced form.

Leaving the house, and travelling the 4 metre journey to the door of the office, provides just enough time to calm and focus. 

Entering the building requires interaction: finding the ‘secret panel’ broom head, sliding back the heavy screen door and pushing through the solid leaf behind...

This is a little ritual that requires concentration and creates distance from whatever else is on your mind. As the door clunks shut behind you, the box seals itself and the separation is complete. Let focus begin.

The boom cladding, momentarily shifted to reveal the space within

The boom cladding, momentarily shifted to reveal the space within

How to enter our broom-clad office...


Photography: Kubik's Nedre slottsgata

Thibaut Devulder

A new photoshoot forKubik Interiør Arkitekter: a newly redesigned staircase in Oslo's city centre.

Portfolio project
A sensitive contemporary extension

Tom Hughes

How to extend a 1930s 'Arts and Crafts' style detached house? One approach would be to mimic the original building, but that's not always the most sensitive or responsive solution.

The proposed extension takes a back seat to the original house

Our clients asked us to extend their house over a dilapidated single storey 'lean-to' garage, to provide a couple of new bedrooms. They also needed more ground floor space to connect properly with their garden.

Looking at the street scene, it was immediately clear that development pattern was characterised by detached houses with relatively low-key side extensions, containing garages, porches and sheds. To extend with a typical two-storey pitched-roof building would change this pattern and detract from the prominence of the 1930s house. Instead we proposed a subservient, low pitched roof that would sit below the existing building's eaves and drop down into the slope of the land. This would be clad in dark-stained vertical timber boarding, reminiscent of a number of 1930s modernist buildings - a different style but still contemporary with the original.

The extension sits into the sloping site to protect neighbours' views and daylight

Having consulted neighbours and the planning officer, we carefully explained this strategy through our planning application drawings and Design and Access Statement (DAS). This latter document is often seen as a bit of a token gesture on small scale project like this, but we see it as an opportunity to explain the care we have taken in our design and the various options considered along the way.

Massing options considered during design development

We were successfully able to make a case to go against the planning officer's pre-planning advice to use a pitched roof —  it was a sensible suggestion and not one we rejected out of hand, but by careful analysis of the particular setting of this building we arrived at the conclusion that in this case, a pitched roof would not be the best way to go.

The end result will be a sensitively designed contemporary extension that extends the living space and amenities of the home without impinging on the neighbours or detracting from the proud character of the original house.

 

 

Portfolio project
Ooo-Ya-Tsu, an art performance

Thibaut Devulder

We like to describe Ooo-Ya-Tsu as an art performance of "collaborative soundscape painting", exploring the interaction between the gestures of classical hand-drawing, animated computer graphics and electronic music.

Ooo-Ya-Tsu is the fruit of our collaboration with visual art collective Qubo Gas and musician Olivier Durteste (a.k.a DDDxie), which took place during a series of artist residencies and public presentations between 2013 and 2016.

2hD takes part in the live public performances of Ooo-Ya-Tsu, but also developed the computer programme that drove the interaction between the drawing instruments (pencils and paint brushes), the video projection on the canvas and the musical instruments.

A short video of the performance, filmed during one of our public presentations at the multimedia festival Les Pixels, in Beauvais (France)

What is Ooo-Ya-Tsu

The layering of watercolour painting and animated video projection during one of our Ooo-Ya-Tsu performances

Taking place in the midst of the audience, three visual artists draw simultaneously on a large paper canvas laying on the floor, using pencils and watercolour brushes. Each of their actions leaves physical traces on the canvas, but also creates flurries of colours and animated collages — superimposed by a video projection that tracks their drawings movements — as well as layers of sounds and musical rhythms that build on the musical performance of the musician, sitting next to the paper canvas.

Responding to these new sound patterns, the musician himself adjusts his own live composition using electronic music instruments, creating in turn new visual effects on the paper canvas and influencing the live actions of the drawing artists.

As the performance unfolds, a complex graphical and musical dialogue develops between its different actors — each influencing the others' work, while all collaborate interactively to create a unique sound and visual landscape.

Inspired by the principles of phase music, the different rhythmic and visual layers of this landscape come in and out of focus: sometimes momentarily revealing the different musical and graphical universes that constitute them, sometimes recombining them into complex abstract patterns. Until eventually, both music and projected animations begins to evolve autonomously, continuing to shift and echo long after the performance of the actors themselves is over.

Creating Ooo-Ya-Tsu

At the centre of the Ooo-Ya-Tsu performance is a custom-made computer programme created by 2hD, using the Processing programming language. This powerful language allowed us to develop a system that allowed linking all the different aspects of the performance, combining motion tracking, video projections, interactions with physical objects and simulations of autonomous particle systems...

A video showing alternative views of the performance programme in debug mode, revealing the interactions between the graphical particles, as well as the sound phasing partition (scrolling at the bottom).

The visual aesthetic of Ooo-Ya-Tsu is based on the dream-like imagery of French art collective Qubo Gas, whose work poetically combines painstakingly intricate paintings and collage techniques, with scales ranging from miniature to architectural.

Having scanned a series of artwork they produced for the performance, we programmed the system to dynamically recombined them into an near-infinite number of different collages.

These images could then be superimposed and animated onto the paper canvas, responding to the physical ink forms drawn on the canvas during the live performance, which are analysed by the programme in real-time using infra-red cameras.

The modular aspect of the Processing language also allowed us to combine existing programming libraries to interact remotely with the musician's live performance: triggering visual events in response to certain of his composition patterns or sounds, but also playing sounds directly on his electronic instruments in response to drawing actions on the canvas.

The resulting soundtrack of the performance is a layered composition of phase-shifting abstract samples, overlapping and structuring DDDxie's live electronic music:

Details of some of the watercolour images hand-painted by Qubo Gas and used by our programme to generate the animated projections on the paper canvas.

Despite its technical complexity, we conceived Ooo-Ya-Tsu so that the technological aspects of the performance remained mostly inconspicuous, keeping the focus instead on Qubo Gas' poetical hand drawings, the materiality of the paper medium and DDDxie's layered and minimalist sound compositions.

In 2013, the Ooo-Ya-Tsu performance was awarded a production grant from the prestigious Centre National du Cinéma et de l'image animée (CNC), in France.


Ooo-Ya-Tsu's public appearances:

Institutions supporting Ooo-Ya-Tsu:

The Ooo-Ya-Tsu performance was developed and produced with the support of: L'Aéronef / Le Cube / La Malterie / Pictanovo / Société Civile des Auteurs Multimédia (SCAM) / Centre National du Cinéma et de l'image animée (CNC) / La Gare Numérique


Photography: UGG showroom

Thibaut Devulder

I have just completed another photoshoot with interior architects Kubik, this time to photograph their recent refurnishing of a showroom for the uber-trendy shoe designer UGG, in Oslo.

Communicating sketch design ideas to planners

Thibaut Devulder

In our latest collaboration with David Boden, of Boden Associates, we produced a series of visualisations for a twenty-story mixed-use development in central Leicester, UK. These were used as part of an on-going consultation with the local planning authorities.

While this project was still in its sketch design stage, we built and maintained a SketchUp model of the building, based on the 2D drawings (plans and elevations) produced by the design team. As the design evolved, we updated the 3D model to reflect changes and provide visual feedback to the team, allowing them to explore alternative design options and assess visual impact. 

We eventually produced illustrations of the proposed building for presentation to the city planners, who had specific questions about massing and facade treatments. The challenge was to clearly illustrate the design aspects in question, while emphasising the fact that the design was still in progress.

To achieve a subtle blend of sketchiness and detail, we used a hybrid presentation technique combining photorealistic renders of our SketchUp model (using Maxwell render) with hand drawing and photography.

Our self-builder clients share hands-on experience

Thibaut Devulder
Appointing an architect has been one of the most valuable expenses of the project. I guess that it varies with the architecture practice you are working with, but for our project, 2hD have worked perfectly and have created a home totally adapted to our lifestyle and our constraints. Nothing to do with our original basic plans, nothing at all. Everything was taken into accounts: daylight, connections between the spaces, their volumes and their different levels...
Béranger Hau, client and self-builder for our Gabillou barn conversion project

Our client building the new staircase of the converted barn, using massive oak boards sourced from a local sawmill. 

With now ten years of experience as self-builder, transforming a old stone barn in Dordogne (France) into their dream home, our clients Béranger and Mélanie look back at their amazing achievements.

Over these years they have realised virtually all aspects of the building process themselves — from groundworks and water recycling system, to carpentry and furniture making. They have now decided to give back to the self-building community by sharing all their experience in a great article on their project blog (in French), touching on subjects as varied as project planning, finance and tips on how to not hurt your back on a building site...

2hD started to work as architects on this project as soon as Béranger and Mélanie purchased the run-down stone barn, back in 2006. And we have worked hand-in-hand with them ever-since: helping them define a solid project brief, developing sketch design alternatives, selecting adapted and affordable technical solutions, but also creating custom 3D models of the barn to guide them through the self-build construction process.

Amazingly attentive to details and quality, they are now proud owners of a stunning home, as well as experienced carpenters, plumbers, furniture makers and SketchUp 3D modellers! And they even received an award for their work...

Discussing the usefulness of working with architects in self-build projects, this is what our client Béranger has to say:

In the end, even if your project is not as large as ours and does not (legally) require an architect, we strongly advise you to appoint one. You will have all the drawings, and thus a definite vision of what your home can be. And this brings a lot in terms of motivation and anticipation.
Béranger Hau, client and self-builder for our Gabillou barn conversion project

You can read the full article on our client's project blog.