Assembly manual for custom-designed furniture

Thibaut Devulder

In the summer cabin we redesigned on the Oslo fjord, we articulated the main living space with an open screen that had to perform many functions: create a light visual separation within the open plan space, provide storage for outdoor clothing and shoes for up to ten guests, integrate a large TV and offer seating in front of the new wood stove.

We finalised the design of this custom-made furniture as the project was already on site and decided to build it out the same oak bench plates used for the new kitchen. We created detailed instructions for the builder about how to make and assemble this large piece of furniture. Our instructions even included the detailed cutting patterns to minimise waste from the standard benchtop boards used to make it!

Workshop visit: Warrington & Rose

Tom Hughes

Looking at potential suppliers of concrete worktops for a fit out project recently, I contacted Warrington & Rose. Locally based and with some really interesting pieces on their website, including an intriguing experimental piece with cinnamon sticks cast in to a concrete table top. 

I had a good chat with Michael Thorpe, who turned out to be an ex-student of mine from Nottingham Trent University who set the company up after graduating and a few years working in the industry.

Great to see a former student creating some quality products, taking experimental risks and branching out as an entrepreneur!

 

Portfolio project
Storgata interiors

Thibaut Devulder

As part of their remodelling and refurbishment of a large office building in downtown Oslo into the new Olympiagården project, Various Architects — with whom we are sharing an office — invited us to work with them on the detailed design of interior furniture for their design of the future Lederne Headquarters.

Concept development for stacked wood partitions

Various Architects' design included a series of large timber partitions that would integrate seating, services and storage. Articulating the new refurbished office space in a playful and subtle manner, these interior elements were to create a unifying visual and functional concept for the large open plan office.

Their design and positioning were to weave social spaces to create spots for impromptu social interactions, but also help subtly define more private areas for focused work and conceal the services and air conditionning system. Other furniture such as the reception desk and work spaces, were also to be custom-made in a similar fashion.

Image © Various Architects

Image © Various Architects

Based on their brief we developed a series of design concepts playing on the idea of the massiveness of stacked timber elements, with their textures contrasting with the existing concrete structure of the building. These concepts were developed with Various Architects, in consultation with a number of joinery companies specialised in custom-made office fittings, that gave us feedback during the design stage, to make sure that budget and technical constraints would be met.

We then finalised the detailed design of the timber elements and prepared a series of concept and technical drawings that were incorporated to the tender package for the project.

The refurbishment and fittings of the Lederne Headquarters is now on site. As with our collaboration on the Aalto Campus competition, it has been a pleasure working with Various Architects and we are looking forward to collaborating with them again on exciting projects!